Česká turistka skolabovala pri splavovaní Dunajca

03.07.2012 Stará Ľubovňa

Poprad 3. júla (TASR) - Záchranárov Horskej záchrannej služby (HZS) dnes v poobedňajších hodinách požiadali o pomoc pre 54-ročnú českú turistku. Tá podľa informácií HZS pri splavovaní Dunajca skolabovala. Horskí záchranári jej poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a následne ju transportovali z prístaviska pltí na ošetrovňu v Lesnici. Tam pacientku odovzdali posádke Rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá ju previezla do nemocnice na ďalšie vyšetrenia.
HZS v súvislosti s horúčavami odporúča ľuďom so srdcovo-cievnymi chorobami, aby volili skôr menej náročné túry a vyhýbali sa dlhému pobytu vonku. "Mali by voliť kratšiu túru s menšou fyzickou záťažou, treba veľa piť, vo vyšších nadmorských výškach je slnko silnejšie, treba na to pamätať a nosiť aj prikrývku hlavy," upozornil šéf HZS Jozef Janiga.
Okrem toho by si podľa neho turisti mali dať pozor aj na búrkovú činnosť a silné lejaky. "Súčasťou výstroja by mal byť určite aj pršiplášť. V prípade búrky sa treba čo najskôr niekam schovať a radšej prečkať búrku, ktorá nezvykne byť v tomto období príliš dlhá," odporúča Janiga. Dôležité tiež podľa neho je, aby sa turisti vybrali na túru v skorých ranných hodinách, keď je chladnejšie, a v poobedňajších hodinách sa už z túry vracali. Výber túry treba tiež prispôsobiť aktuálnym poveternostným podmienkam aj fyzickým schopnostiam.
 

Vyberte región